L’endemà del confinament: reactivar Badalona

Cada dia que passa és un dia menys perquè afortunadament acabi el confinament, però cada dia que passa sense preparar l’endemà és una oportunitat perduda.

El COVID-19 ha estat la primera pandèmia que ha tingut un impacte directe sobre el conjunt de la ciutadania des d’una perspectiva global. Una crisi sanitària, social i econòmica de gran magnitud i sense precedents. Pertocarà als historiadors analitzar-la i contextualitzar-la, però crec que totes i tots convindrem en que és una de les crisis més importants que han viscut les nostres societats en la història moderna.

No hi ha una Badalona de Llefià, no hi ha una Badalona del Centre, no hi ha una Badalona de Bufalà i no hi ha una Badalona de La Mora. Tampoc hi ha barris blaus, ni hi ha barris vermells, ni hi ha barris liles i no hi ha barris grocs. No hi ha governs legítims ni governs de perdedors. Només hi ha ciutadans i ciutadanes de Badalona que somien una ciutat millor, que tenen esperança en un futur millor.

Mai abans ens havíem trobat una situació similar, per tant, no hi havia una recepta única per a fer-hi front. Tots els governs hauran pres decisions encertades i d’altres discutibles pel simple fet de no haver viscut cap emergència d’aquestes característiques en el passat.

Ja hi haurà temps per retre comptes, analitzar i valorar les decisions preses, en el nostre cas pel govern de Badalona. No crec que sigui el que avui espera de nosaltres la ciutadania o com a mínim, jo com a ciutadà no és el que esperaria dels meus electes.

Quan tot això passi, ja hi haurà temps per retre comptes, analitzar i valorar les decisions preses, en el nostre cas pel govern de Badalona. No crec que sigui el que avui espera de nosaltres la ciutadania o com a mínim, jo com a ciutadà no és el que esperaria dels meus electes.

És per aquests ciutadans i per aquestes ciutadanes que tenim la responsabilitat, tenim el deure i tenim l’obligació d’estar a l’alçada les setmanes que vindran.

Tanmateix, a la vegada que dediquem tots els esforços a fer front a aquesta emergència sanitària, és urgent, és necessari i és imperatiu que comencem a posar sobre la taula mesures per pal·liar les conseqüències que tindrà tant a nivell social com també en el teixit econòmic.

De fet, des del meu punt de vista és una feina que ja s’hauria d’haver iniciat. Cada dia que passa és un dia menys perquè afortunadament acabi el confinament, però cada dia que passa sense preparar l’endemà és una oportunitat perduda.

Des d’Esquerra Republicana Badalona hem encetat contactes amb diversos actors de la ciutat com la FAVB, la FEBPIMEC, FAMPAS, Forquilla BDN, Comissions Obreres, Aspanin, COINTEGRA, la COENBACU, entre moltes altres.

En aquest sentit, les darreres setmanes des d’Esquerra Republicana Badalona hem encetat contactes amb diversos actors de la ciutat com la Federació d’Associacions de Veïns (FAVB), la Federació d’Empresaris (FEBPIMEC), la Federació d’Associacions de Pares i Mares (FAMPAS), Forquilla BDN, Comissions Obreres, Aspanin, COINTEGRA, la COENBACU, entre moltes altres. Unes reunions telemàtiques on hem volgut i on volem escoltar el teixit de Badalona, analitzar plegats la situació i debatre les propostes, mesures i eines de futur. Unes trobades que seguirem fent i ampliant els propers dies.

Volem escoltar el teixit de Badalona, analitzar plegats la situació i debatre les propostes, mesures i eines de futur.

En aquesta reactivació de Badalona caldrà que l’administració impulsi i lideri mesures socials per ajudar als col·lectius vulnerables, a les classes mitjanes, a la gent gran, als infants, als joves, en definitiva, a tots els badalonins i les badalonines. I al mateix temps serà necessari que desenvolupi un pla per reactivar l’economia de la nostra ciutat amb mesures orientades al teixit empresarial, als autònoms, per impulsar el comerç local i per recuperar el sector de la restauració. Lògicament aquesta és una feina que pertocarà a totes les administracions, però em centraré en la nostra ciutat, Badalona.

Us proposo focalitzar-nos en les mesures de caire econòmic que han anat sortint en diverses discussions i que pensem que poden ser d’utilitat.

En aquesta publicació, us proposo focalitzar-nos en les mesures de caire econòmic que han anat sortint en diverses discussions i que pensem que poden ser d’utilitat si el govern d’Álex Pastor les entoma. Properament en faré una segona amb mesures socials, per si pot ser del vostre interès.

Voldria que fos una contribució de síntesi posant en valor i agraint totes les veus.

És una feina que hem estat fent en moltes trobades i reunions virtuals, escoltant i debatent, amb els companys d’Esquerra Republicana Badalona i d’Avancem-MES i amb entitats de la nostra ciutat. Per tant, voldria que fos una contribució de síntesi posant en valor i agraint totes les veus.

Treball conjunt i transversal

Cal implicar a tots els actors i entitats: associacions veïnals, entitats socials, sindicats, el món de l’empresa, del comerç, de la restauració, del turisme, així com de la cultura i de l’esport, entre d’altres.

Tant en el context de crisi que estem vivint aquestes setmanes de confinament com en la crisi social i econòmica que en derivarà durant les setmanes i mesos següents serà encara més necessari que mai que els grups polítics de Badalona siguem capaços d’aixecar la mirada. Deixar de banda la política en minúscules a que ens teniem acostumats abans de l’aparició del virus i posar llums llargues. El govern d’Álex Pastor ha d’entendre que no podrà continuar isolat amb una forma de governar propagandística i, al mateix temps, alguns grups de l’oposició hauran d’entendre que caldrà deixar de banda el tacticisme curt-terminista.

Fotografia de Hannah Busing.

I aquest treball conjunt no es podrà fer només des de l’àmbit polític. Cal implicar a tots els actors i entitats: associacions veïnals, entitats socials, sindicats, el món de l’empresa, del comerç, de la restauració, del turisme, així com de la cultura i de l’esport, entre d’altres. Escoltar les seves necessitats i treballar propostes de forma conjunta, evitar caure en un cert despotisme il·lustrat de tot pel poble però sense el poble.

És necessari constituir una taula de treball telemàtica que inclogui el govern, els grups de l’oposició i els principals actors socials i econòmics de la ciutat. Aquesta taula de treball hauria de derivar en la convocatòria del Consell Econòmic i Social un cop finalitzi el confinament.

Per aquest motiu és necessari constituir una taula de treball telemàtica que inclogui el govern, els grups de l’oposició i els principals actors socials i econòmics de la ciutat amb l’objectiu de debatre mesures i propostes i prendre decisions col·legiades.

Aquesta taula de treball hauria de derivar en la convocatòria del Consell Econòmic i Social un cop finalitzi el confinament. Un espai que ha estat infrautilitzat en el passat i que, ara, hauríem de dotar de les eines necessàries per fer un seguiment de la implementació del pla de reactivació econòmica.

No es pot curar un malalt sense una bona diagnosis

Ens cal un mapa, una radiografia sobre l’estat de les empreses, dels comerços i de la restauració de la nostra ciutat. Identificant, detectant i prioritzant els sectors estratègics i més sensibles.

Fotografia d’Owen Beard.

Per poder elaborar un Pla de Reactivació Econòmica cal conèixer primer en quin estat es troba el teixit econòmic de la ciutat. És a dir, un mapa, una radiografia sobre l’estat de les empreses, dels comerços i de la restauració de la nostra ciutat. Identificant, detectant i prioritzant els sectors estratègics i més sensibles.

Aquesta és una feina que ja s’hauria d’haver començat a fer des de l’inici de la crisi. Però en el cas que el govern de la nostra ciutat no l’hagi pogut encetar ja sigui per falta de recursos propis o per sentir-se sobrepassats per la situació actual, és urgent i vital encarregar aquest estudi a la Diputació de Barcelona.

L’ara i l’endemà

De cara a treballar la reactivació econòmica de la nostra ciutat cal tenir en compte dues fases. D’una banda, mesures a implementar mentre dura el confinament i que assegurin la liquiditat de les empreses, comerços i autònoms per poder fer front a pagaments de la Seguretat Social, lloguers, subministres i als venciments dels proveïdors com per exemple, els de les empreses de roba que ja havien encarregat el gènere per la temporada primavera/estiu i que es troben que no poden vendre degut al confinament. De l’altra, mesures a mig i llarg termini per ajudar a reactivar l’economia local una vegada finalitzi la fase de quarantena en que ens trobem

Fotografia de Christian Joudrey.

Totes aquestes mesures i propostes, siguin orientades a l’ara o a l’endemà, s’han de treballar de forma immediata i urgent, tenint en compte tots els actors implicats tal i com incidia més amunt.

L’economia a la UCI: respiració assistida

Moltes d’elles podran recuperar progressivament la seva activitat un cop finalitzi el confinament i, per tant, és molt important donar-los l’oxigen que avui necessiten.

Fotografia de Jair Lázaro.

Amb el coronavirus, molts pacients es poden recuperar amb respiració assistida mitjançant els respiradors artificials que els ajuden a sobreviure en els pitjors moments de la malaltia. Amb el comerç i les petites empreses del nostre municipi passa una cosa similar. Moltes d’elles podran recuperar progressivament la seva activitat un cop finalitzi el confinament i, per tant, és molt important donar-los l’oxigen que avui necessiten. Fer això, és mantenir viu el teixit econòmic local però també preservar molts llocs de feina que seran vitals quan acabi l’emergència sanitària.

Des de l’administració local podem posar en marxa mesures i bonificacions fiscals que donin aquest oxigen:

  • Fer una devolució d’ofici de totes aquelles autoliquidacions efectuades per ocupacions de la via pública, és a dir, les terrasses dels bars i restaurants o també de les taxes dels marxants.
  • Agilitzar, en la mesura del que sigui possible, el pagament als proveïdors de l’Ajuntament, intentant prioritzar les PIMES i els autònoms, per no debilitar la seva economia. 
  • Compensar la part de l’IBI corresponent als dies de tancament obligatori als comerços i empreses afectades.
  • Reduir proporcionalment als dies de tancament forçós les taxes i/o cànons concessionals que afectin a totes aquelles activitats privades o serveis municipals que en aplicació del Decret del govern espanyol hagin de romandre tancades.

A més, per ajudar a resoldre dubtes i informar a empreses, comerços, autònoms i treballadors que hagin estat afectats per aquesta situació convindria dotar-nos d’una Oficina d’Assessorament que realitzi aquesta tasca.

Recuperació econòmica

Fotografia de Sorenike

Un cop passem la fase de confinament i puguem recuperar certa quotidianitat – que no normalitat – serà necessari disposar d’eines i propostes que permetin una recuperació de l’economia de Badalona:

  • Coordinar el calendari de totes aquelles activitats, festes i fires que no s’han pogut realitzar durant la quarantena per evitar que a base de grans actes i contraprogramacions aconseguim l’efecte contrari. Lògicament, això s’ha de treballar amb els comerços, els restauradors, amb el món de la cultura i amb el de l’esport.
  • Establir un pla d’ajuts via microcrèdits, subvencions i bonificacions per fer front als pagaments i un pla per reforçar el comerç, els mercats i altres establiments dels nostres barris potenciant així l’economia de proximitat.
  • Impulsar diversos programes d’ajuts per l’economia social, els creadors i les empreses culturals.
  • Definir un pla individualitzat per l’ajornament o el fraccionament de les taxes municipals, sense recàrrecs futurs.

Totes aquestes són algunes propostes per poder seure a treballar amb el govern de la ciutat, amb els altres grups municipals i amb el teixit social i econòmic de Badalona. Trobem-nos, parlem, identifiquem els problemes, construïm solucions i prioritzem.

Treballem propostes realistes, pas a pas. Essent conscients que moltes de les propostes i d’altres que en sortiran implicaran una reducció dels ingressos de l’Ajuntament. Fet que s’agreujarà per l’aturada de l’activitat econòmica. Treballem plegats per aconseguir modificar la legislació actual per poder flexibilitzar o modificar les lleis d’austeritat.

En qualsevol cas fem-ho ja i fem-ho junts. Malauradament, junts i juntes no ho farem més fàcil, però ho farem més suportable i amb més garanties que aquest camí difícil que encetem acabi amb èxit.

Badalona és una ciutat que porta massa temps perduda en les baralles entre partits. No hi ha una Badalona de Llefià, no hi ha una Badalona del Centre, no hi ha una Badalona de Bufalà, no hi ha una Badalona de La Mora. Tampoc hi ha barris blaus, ni hi ha barris vermells, ni hi ha barris liles i no hi ha barris grocs. No hi ha governs legítims ni governs de perdedors. Només hi ha ciutadans i ciutadanes de Badalona que somien una ciutat millor, que tenen esperança en un futur millor. És per aquests ciutadans i per aquestes ciutadanes que tenim la responsabilitat, tenim el deure i tenim l’obligació d’estar a l’alçada les setmanes que vindran.

Cuideu-vos molt.

Deixa un comentari