L’hora de retre comptes

  • Ciutat
  • 12 mins read

Aquest ha estat un mandat difícil per la ciutat de Badalona amb canvis de govern i inestabilitat política. En aquesta publicació us faig un resum de la feina més directa que els companys d’Esquerra Republicana hem fet al govern de Badalona durant aquests 18 mesos.

Foment de l’ocupació

Hem contractat a més de 300 persones a través de Plans d’Ocupació: 35 persones majors de 52 anys en situació d’atur, 39 persones en risc de caure en situació d’atur de llarga durada i sense prestació per desocupació, 31 persones en situació d’atur destinatàries de la renda garantida de ciutadana, 88 persones al projecte de Treball als Barris per generar ocupació a barris amb un atur elevat, 12 persones del col·lectiu trans amb dificultats per accedir al mercat laboral, 19 dones aturades en situació de vulnerabilitat o víctimes de violència de gènere, 48 persones d’entre 18-30 anys en cerca de la seva primera experiència professional i 26 agents cívics en horari nocturn que realitzaran una tasca d’acompanyament a la ciutadania i prevenció d’actes incívics durant la nit, aquests darrers en procés.

Hem ajudat a les persones treballadores d’Amazon a Martorelles posant a disposició el Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Badalona per assessorar-les.

Hem actualitzat els sous dels Plans d’Ocupació per situar-los al nivell del Salari Mínim. Ningú s’havia preocupat per actualitzar els sous de les persones que participen als Plans d’Ocupació des de 2017. A més, hem proposat la creació d’un paràmetre objectiu que permeti actualitzar de forma automàtica les retribucions.

Hem establert col·laboracions amb Carrefour per a cobrir 200 places dels seus establiments o l’Hotel Marina Badalona, entre d’altres.

Hem signat un acord amb la Fundació Badalona Capaç per fomentar la inclusió i els drets de les persones amb discapacitat i hem col·laborat en l’organització de la I Jornada de Reflexió al voltant de la discapacitat “Els professionals al centre, les persones l’objectiu”.

Hem impulsat un pla de foment de l’ocupació de 2M€ a tres sectors molt afectats per la crisi de la covid-19: la restauració, el lleure educatiu i l’oci nocturn. Uns ajuts que van des dels 5.000€ als 50.000€ per establiment i que realment no ha estat fàcil per les mancances i dificultats del propi Ajuntament. Es tracta dels ajuts més importants que l’Ajuntament ha fet mai per la promoció de l’ocupació. El lleure educatiu ja ha rebut l’ajut i properament ho farà la restauració i l’oci nocturn.

Promoció econòmica

Hem arribat a un acord perquè l’edifici de la CACI sigui la seu de la Fundació CIM-UPC. L’Ajuntament hi aportarà 3,5M€ i l’Estat uns altres 3M€, fruit de l’acord dels pressupostos generals entre el govern espanyol i Esquerra Republicana. Durant aquests mesos hem treballat un acord a quatre bandes: Ajuntament, Reactivació Badalona, Fundació CIM i la Universitat Politècnica, i hem redactat el projecte funcional i l’avantprojecte per a les obres. De cara al proper mandat caldrà posar fil a l’agulla a la redacció del projecte i les obres perquè l’Espai CACI sigui una realitat a finals de 2024.

Hem aconseguit que Badalona sigui la seu del Node d’Energia del Centre de Blockchain de Catalunya. En aquesta línia, estem treballant per constituir una Comunitat Energètica amb els empresaris de Les Guixeres.

Hem treballat perquè les Tres Xemeneies i l’entorn es transformin en el Catalunya Media City.

Hem aconseguit que el Consell General del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona torni a celebrar-se a Badalona després de 15 anys. El Consell va posar com exemple el model econòmic que vol impulsar la ciutat.

Hem aconseguit que l’empresa pública Reactivació Badalona tingui gerent després de 3 anys i ho hem fet mitjançant un concurs públic. La primera vegada en 20 anys que no és un càrrec polític.

Hem definit un Pla d’Acció per l’empresa Reactivació Badalona per transformar-la en una eina útil per a la promoció econòmica de Badalona. Dins d’aquest Pla hem consolidat el personal dedicat a l’Eix Besòs Circular.

Hem aprovat unes noves tarifes perquè els despatxos del Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) allotgi les spin-off dels grups de recerca de Can Ruti. El primer pas per construir el Campus Urbà de Salut. Actualment el BCIN ja acull dues spin-off amb més de 10 científics.

Hem encarregat a Barcelona Regional un estudi per transformar urbanísticament el polígons Nord i Sud en el que col·loquialment entenem com un 22@ o districtes d’innovació. Aquest estudi estarà disponible de cara al nou mandat.

Hem encarregat a Aretian – una empresa de Harvard – un estudi sobre les cadenes de valor de Badalona. Aquest estudi ens permetrà treballar, amb dades, la transformació del model econòmic de la ciutat i especialitzar els nostres districtes d’innovació. A la part sud amb l’especialització en audiovisual, videojoc i indústria 4.0 i a la part nord amb la biotecnologia, el dispositiu mèdic i la salut digital.

Hem potenciat la Mobile Week amb més de 30 activitats orientades a les famílies i a les pimes de Badalona.

Juntament amb la Fundació Badalona Capaç, la Cooperativa Gramagraf, la Plataforma Sant Roc Som Badalona i el suport de la Generalitat de Catalunya, hem posat en marxa la Comunalitat Badalona Sud per potenciar l’economia social i solidària.

Hem recuperat les relacions amb la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana i ACCIO en matèria de promoció econòmica.

Cultura

L’obertura de Can Casacuberta va ser una prioritat d’Esquerra Republicana a l’hora d’assumir aquesta àrea. A l’entrar a govern vam trobar-nos que després de més de dos anys tancada, la feina no estava feta i que gran part estava aturada o per començar. Vam prémer l’accelerador i el febrer de 2023, després de 3 anys inoperativa, vam aconseguir recuperar el servei per a la ciutadania. Ens falta acabar d’habilitar la part infantil, que s’està treballant actualment.

Hem fet un salt en el finançament de les entitats de cultura tradicional per a les seves actuacions als actes organitzats per l’Ajuntament de Badalona. Les noves subvencions nominatives han aconseguit, per primer cop en molt de temps, pagar la major part de l’import (70-80%) i fer un avançament abans del maig. Això permet que les colles no hagin d’avançar els recursos econòmics. Aquest 2023 hem aconseguit estendre aquest sistema de les Festes de Maig a la resta del cicle festiu.

Amb recursos limitats, hem obert una nova sala d’assaig al Teatre Margarida Xirgu per tal de dotar a la ciutat d’espais de pràctica i creació en arts escèniques.

Hem desbloquejat les obres del Cafè Teatre del Zorrilla amb entrada pel carrer de Mar, un nou espai per programar actuacions en petit format, així com arts escèniques de formats diferents, petites actuacions musicals, etc.

Hem recuperat la normalitat dels actes de les Festes de Nadal després de 2 anys marcats per la pandèmia. Els Nadals de 2021 i 2022 han estat les festes amb més activitats de la història de Badalona. La Cavalcada, el Campament Reial i la Fàbrica de Joguines – activitats insígnia – les hem complementat amb activitats de petit format i de proximitat.

A més, estem convençuts que el Nadal ha de ser gaudit per tothom. Per això hem impulsat un Nadal inclusiu amb espais reservats per a persones amb diversitat funcional o amb sensibilitat als estímuls.

Hem recuperat la plena normalitat de les Festes de Maig, reimpulsant les activitats i treballant colze a colze amb les entitats de cultura popular.

Hem treballat convençuts que cal potenciar la Festa Major de Badalona, patrimoni immaterial de la ciutat. Per aquest motiu hem millorat el pressupost.

En col·laboració amb el Círcol Catòlic, hem arrencat el projecte La Claca – Festival de Teatre de Carrer. Un festival de teatre de carrer per omplir de cultura els carrers de tota la ciutat al mes de juliol. Va ser tot un èxit. Cultura de proximitat i local que apropa una disciplina com les arts escèniques a tothom.

Hisenda i recursos interns

Hem treballat i aprovat el primer pressupost des de l’any 2019.

Hem incrementat la plantilla de Serveis Socials fins a complir la ràtio marcada. És la primera vegada que l’Ajuntament de Badalona assoleix aquesta ràtio.

Hem aprovat el Reglament de Teletreball.

Hem impulsat la contractació del gerent de l’Ajuntament de Badalona mitjançant un concurs públic. Serà la primera vegada que la nostra administració disposa d’aquesta figura.

Hem dotat l’Ajuntament de Badalona d’un nou Secretari General, una plaça vacant des de 2019.

Hem contractat un director de recursos humans, plaça vacant des de 2018. I per primera vegada amb un concurs públic.

Hem impulsat la figura de Vicesecretari i el proper mandat es podrà cobrir.

Hem impulsat la necessària Oficina Pressupostària de Badalona.

Hem impulsat una nova Relació de Llocs de Treball. L’actual és de 1998 i és clau per a la modernització de l’Ajuntament.

Hem treballat millores per als treballadors i les treballadores municipals com les borses de treball o les bases per la promoció interna.

Hem impulsat el procés d’estabilització del personal interí de l’Ajuntament.

Mobilitat

Hem impulsat el projecte de la Zona de Baixes Emissions amb els Fons Next Generation perquè estigui tot a punt la propera tardor.

Hem impulsat el projecte AMBICI a Badalona, el sistema de bicis metropolitanes.

Hem recuperat el projecte i el finançament per la pacificació de Francesc Layret. No ha estat fàcil ja que el govern del Partit Popular el va apartar i li va treure els recursos. Actualment, estem esperant els estudis de l’Àrea Metropolitana.

Hem impulsat el projecte d’Entorns Escolars per millorar-ne la seguretat. S’està acabant de redactar el projecte i ja es podrà licitar.

Hem iniciat el projecte de control d’accés a l’àrea de vianants del Centre mitjançant càmeres de videovigilància. En aquests moments estem parlant amb les parts afectades com els comerciants i els veïns.

Hem treballat el projecte per augmentar la xarxa de carrils bus a Badalona. Els posem als sis eixos troncals de la xarxa viària. El projecte es podrà implementar just començar el nou mandat.

Hem iniciat la revisió del Pla de Mobilitat Urbana. Volem actualitzar-lo i adaptar-lo a les noves necessitats de la ciutat i de la ciutadania vers la mobilitat. Hem assolit ja una primera fase de treball de camp, diagnosi, participació ciutadana i dels Grups Municipals. Això ens ha permès traçar les línies estratègiques.

Memòria històrica

Hem impulsat el monument de l’Alcalde republicà Frederic Xifré, assassinat pel franquisme fa més de 80 anys i sense cap reconeixement digne durant els anys de democràcia. Aquest any serà una realitat un cop finalitzi la tramitació.

Turisme

Hem impulsat el projecte “Badalona amb molt de gust” per potenciar la gastronomia i la restauració com un actiu turístic de Badalona. Actualment s’està treballant per editar una guia gastronòmica de tots aquests establiments per poder-los promocionar des de l’àmbit del Departament de Turisme.

Hem encarregat un estudi de màrqueting sobre la marca Badalona. Hem fet la fase de diagnosi i ara mateix s’està treballant les propostes per millorar l’atractiu de la marca.

Hem arribat a un acord amb el Consorci de la Denominació d’Origen Alella per reduir l’aportació de Badalona durant dos anys per tal de disposar de més recursos per a les activitats de turisme.

Hem fet que Badalona torni a tenir presència a la revista Descobrir i Sàpiens, important per la promoció del turisme intern.

Hem creat un Welcome Pack pels Congressos que acull Badalona.

Hem treballat propostes per la Copa del Rei com les boles gegants, les lletres de ciutat o el punt d’informació a l’aeroport, entre d’altres.

Mercats Municipals

Hem aprovat un Pla de Xoc als mercats municipals de 2M€, el primer en 40 anys. El Departament de Manteniment de l’Ajuntament està treballant els projectes a partir d’un acord amb els paradistes a partir del 1.2M€ finançat.

Hem impulsat la remodelació del Mercat Torner a partir d’un acord amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Un projecte valorat en 240.000€. Aquesta remodelació arreglarà les filtracions d’aigua, farà manteniment de la cúpula, uns lavabos nous per persones amb diversitat funcional i remodelarà les portes. Està previst que les obres comencin a finals de 2023.

Hem treballat amb el Departament de Comerç de l’Ajuntament per pintar les façanes del Mercat Torner i de la carpa Mercat Maignon, mentre que no aconseguim reformes més profundes.

Hem ajudat als paradistes dels mercats a fer front al deute amb l’empresa subministradora d’energia a causa de l’augment de preus exagerat.

Hem endurit les sancions als paradistes que no compleixen la normativa amb dues expulsions. Les primeres després de dècades de cert descontrol per part de l’administració.

Servei de Cementiris

Hem introduït canvis organitzatius al Departament que han permès reduir el nombre d’expedients pendents que s’havia disparat arrel de la covid i que havien quedat bloquejats. Ens hem posat al dia en un 37% sobre el total dels expedients pendents de tramitar (606 expedients finalitzats sobre un total de 1621), al marge dels expedients que han anat entrant durant el 2023.

Hem treballat per simplificar i automatitzar el procés per ser més eficients de cara a la ciutadania.

Hem treballat amb el Servei d’Atenció a la Ciutadania per millorar l’atenció dels badalonins i les badalonines en el servei de cementiris.

Hem recuperat les activitats del dia Tots Sants després dels anys de pandèmia.

Hem començat a treballar el projecte per adequar un espai pel Dol Gestacional al Cementiri de Sant Pere. El projecte es podrà impulsar el proper mandat.

Deixa un comentari