El Centre de Blockchain a Badalona: la democratització de l’energia

Convido i demano de forma sincera a Guanyem que ens reunim amb el CBCat. Inclús que s’hi reuneixin sense el govern si això ho facilita.

Estic segur que la democratització de l’energia, la transició energètica o el desenvolupament econòmic de Badalona són projectes i prioritats compartides.

Sovint la tecnologia blockchain s’associa a les criptomonedes o al famós “bitcoin” atès que ha estat una de les aplicacions que ha tingut més impacte a través dels mitjans de comunicació a les nostres vides. Tanmateix, els usos futurs i possibles de la tecnologia blockchain són molt diversos.

El blockchain en si, no deixa de ser una eina dins del camp de la criptografia. Permet construir bases de dades d’informació molt segura i repetida en milers d’ordinadors que actuen com a “notaris” o “testimonis”. Això implica que la informació dins d’aquesta base de dades no es pot hackejar ni manipular. Per tant, esdevé un sistema molt segur per emmagatzemar informació. En altres paraules, genera confiança per poder transferir valor.

Això fa que una aplicació òbvia d’aquesta eina sigui transferir valor monetari (les criptomonedes). Però també pot servir per traçar el processament dels aliments (des de que un porc és viu fins a que es converteix en un fuet), avançar cap el vot electrònic en unes eleccions al Parlament, protegir els historials mèdics o bé desenvolupar les comunitats energètiques.

L’Internet que hem conegut fins avui es caracteritza per la transferència d’informació. Podem compartir textos, imatges, notes de veu o documents però no podem compartir valor. Per exemple, si tinc unes entrades per anar al teatre i les envio per Whatsapp a una amiga, els dos tindrem les entrades i, per tant, tant ella com jo podríem utilitzar-les. És a dir, transferim la informació de les entrades però no el seu valor.

Compartir valor en el món físic és senzill, de fet, ho fem des de fa milers d’anys. És fàcil saber qui té unes entrades per anar al teatre i qui les deixa de tenir.

Al món virtual és important saber qui té les coses, però encara ho és més, saber qui no les té. I perquè aquesta transferència sigui fiable calen “notaris” que ho testifiquin. Això és – de forma conceptual – el que ens permet la tecnologia blockchain. Passar de l’Internet de la informació a l’Internet del valor.

És imprescindible que el nostre país desenvolupi i adopti aquesta tecnologia. Amb aquest objectiu, de la mà de la Generalitat de Catalunya i de la Cambra de Comerç es va crear el Centre de Blockchain de Catalunya (CBCat).

L’any 2020, el CBCat buscava seu. Badalona vam presentar-hi candidatura amb un acord unànime de tots els grups municipals del Ple i amb un compromís d’aportar-hi 400.000€. Malauradament per nosaltres, Girona va ser escollida com a Seu del CBCat.

No obstant, el CBCat té un compromís descentralitzador i vol constituir diversos nodes especialitzats arreu del territori.

Vic va ser escollida per ser la seu del Node d’Alimentació. Aquest node té com a objectiu aplicar la tecnologia blockchain a la traçabilitat dels aliments en la cadena de producció. Des del principi fins que arriba als nostres mercats i cuines.

Si el sabem aprofitar, aquest és un projecte de llarg recorregut que permetrà que Badalona lideri la innovació i la transició energètica al nostre país.

El 2022, Badalona vam tornar a apostar-hi i vam presentar candidatura per ser la seu del Node d’Energia que té com a objectiu desenvolupar la tecnologia blockchain en la transició energètica, tant necessària en el context d’emergència climàtica actual. Una eina imprescindible en el procés de transició energètica i democratització de l’energia.

Aquest cop, l’aposta va tenir èxit i l’octubre de 2022, el Node d’Energia es va constituir a Badalona. Durant aquests mesos el CBCat ha començat la seva activitat, per tant no és fum o un titular, ja és una realitat palpable. Trobareu els projectes que s’estan treballant, al final d’aquesta publicació.

El 19 de gener 2023 es va realitzar una reunió entre el CBCat i els grups municipals, on es va poder explicar el projecte i ens vam posar a disposició de treballar-ho.

Les activitats del Node d’Energia tenen un abast de país, però amb un impacte molt significatiu a Badalona. El banc de proves és la ciutat, per tant, serem els primers a disposar de la tecnologia. El teixit empresarial rep formacions i assessorament per esdevenir més competitius en aquesta transformació. I a més, fem promoció de la ciutat en els congressos internacionals on hi participa el CBCat. Per aquest motiu, Badalona té el compromís d’invertir-hi 150.000€ el primer any i mantenir col·laboracions en el futur segons com es desenvolupi.

De fet, aquests recursos ja estaven reservats en el pressupost de 2022 aprovat amb Guanyem. No obstant, el Ple de març necessitàvem l’autorització per, definitivament, invertir-los en el CBCat. El PP i Guanyem hi van votar en contra i el punt va decaure.

Això té una conseqüència greu, atès que el Node d’Energia del CBCat veu perillar la seva activitat a la nostra ciutat per la falta de recursos i de confiança cap a l’Ajuntament. I per tant, ha aturat la seva activitat mentre planteja si es trasllada a un altre municipi. La setmana passada va fer una crida a govern i oposició per buscar una solució al bloqueig.

Els grups de l’oposició van al·legar manca d’informació i de negociació. El 19 de gener 2023 es va realitzar una reunió entre el CBCat i els grups municipals, on es va poder explicar el projecte i ens vam posar a disposició de treballar-ho. Amb la voluntat de facilitar l’assistència de tothom, aquesta reunió s’havia canviat de data a petició de l’oposició. Sorprèn que aquell consens de fa dos anys, avui ja no hi sigui, sobretot per part del PP que és qui governava el 2020.

Tristament, el PP va ser molt honest. Va afirmar que no votarien a favor del projecte a menys de dos mesos de les eleccions. Un badalonisme que embafa.

Però estic convençut que amb Guanyem podem treballar per superar aquest escull. Si cal treballar més la proposta, tornem-hi tantes vegades com faci falta. Estic segur que la democratització de l’energia, la transició energètica o el desenvolupament econòmic de Badalona són projectes i prioritats compartides.

Badalona no mereix perdre aquesta oportunitat. Convido i demano de forma sincera a Guanyem que ens reunim amb el CBCat i escoltin el projecte i la proposta. Inclús que s’hi reuneixin sense el govern si això ho facilita.

Aquesta és una molt bona oportunitat per la ciutat que no podem deixar escapar, Badalona no pot deixar perdre més trens. Si el sabem aprofitar, aquest és un projecte de llarg recorregut que permetrà que Badalona lideri la innovació i la transició energètica al nostre país. Donem-nos aquesta oportunitat.

Què fa el Node d’Energia a Badalona?

ReWatt: un projecte estratègic per a la implementació del blockchain a les comunitats locals d’energia. El Node d’Energia col·labora amb el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya i l’Institut Català de l’Energia. Participa del International Standards Organisation, un fet rellevant per Badalona i Catalunya.

Observatori Narcís Xifra: Badalona acull aquest observatori de dades. Un epositori viu dels principals projectes internacionals i locals en blockchain aplicat a l’energia, amb participació activa d’empreses, institucions i persones interessades.

Formació en blockchain per empreses de Badalona: es platengen seminaris, conferències i actuacions per formar les empreses badalonines en aquesta tecnologia dins dels seus sectors (no estrictament de l’energia). Aquest 2023 ja s’han fet diverses activitats en aquest sentit.

Espai Llavor CBCat: servei d’acceleració per a start-ups i emprenedors amb projectes blockchain en fases inicials. Actualment l’Espai Llavor de Badalona treballa 8 projectes.

Acompanyament estratègic en projectes de transformació i adopció de blockchain: consisteix en un servei d’assessoria amb contraprestació econòmica on es dona suport a la implementació de la tecnologia blockchain en projectes energètics d’interès no general.

BlockAthon Badalona: hackathon fent ús de tecnologies blockchain per a resoldre un repte específic a proposta de l’Ajuntament de Badalona. Aquest repte encara s’ha de definir.


La fotografia de la portada correspon a Riccardo Annandale.

Deixa un comentari