Campus Urbà de Salut Badalona

Badalona Nord: Eix Biotecnològic, Salut digital, Dispositiu mèdic, Salut mental i Salut poblacional

Existeix un consens ampli de ciutat en el que cal seguir potenciant el Campus de Can Ruti com un entorn d’excel·lència en salut, innovació i generació de llocs de treball de valor afegit. Al mateix temps, però, existeix també el compromís de preservar l’entorn de la Serralada de Marina. Així doncs, les possibilitats de creixement de l’entorn de Can Ruti es troba limitat i té data de caducitat.

En un món globalitzat de fortes competències entre regions, les ciutats necessiten especialitzar-se i abanderar el creixement econòmic en àmbits concrets.

Badalona té dues oportunitats molt clares. D’una banda, el futur Catalunya Media City que s’ha de desenvolupar a l’entorn de les Tres Xemeneies i la seva àrea d’influència als polígons Sud de Badalona i del Sot de Sant Adrià. D’altra banda, l’eix biotecnològic, biomèdic i de les ciències de la salut.

El creixement lògic d’aquest segon eix són els polígons de Les Guixeres i de Can Ribó, atès que són dos espais amb una bona comunicació amb l’espai original del Campus de Can Ruti, tenen una bona accessibilitat a través de la C31 i la B20 i un accés en transport públic – ferrocarril Montgat i bus – que cal millorar.

El conjunt de l’actual Campus de Can Ruti, juntament a l’especialització de Les Guixeres i de Can Ribó a l’entorn de la biotecnologia, la salut digital, el dispositiu mèdic, la salut mental i la salut poblacional és el que hauria de constituir el que anomenem Campus Urbà de Salut Badalona – o el nom que en un futur es decideixi. Un entorn d’excel·lència internacional format per institucions com l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Institut Gutmann, la Fundació Contra la Leucèmia Josep Carreras, l’Institut Català d’Oncologia o l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, entre d’altres, institucions universitàries i de formació professional com la Universitat Autònoma o la Universitat Politècnica de Catalunya i un teixit d’empreses consolidades, spin-off i start-ups.

El Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) com a llavor

El BCIN com a equipament públic, per la seva funció de dinamitzador empresarial i per la situació privilegiada entre els dos polígons, esdevé clau de cara a iniciar aquesta transformació del teixit productiu en aquest entorn de la ciutat.

En aquesta transformació hem de comptar amb el Campus de Can Ruti com un col·laborador essencial. Però també incloure altres actors que sumin i diversifiquin l’aposta; com Badalona Serveis Assistencials (BSA), empreses privades del sector biomèdic i biotecnològic i institucions públiques universitàries, de formació professional i de recerca.

El fet d’especialitzar el BCIN en aquests sectors ha de servir per convertir-lo en nucli irradiador que afavoreixi la instal·lació d’empreses més grans a la nostra ciutat, així com el desenvolupament de les start-ups que hi sorgeixin. En aquest sentit, les empreses biomèdiques i biotecnològiques, estan molt interessades en aquest model, però necessiten fets tangibles que demostrin el compromís de la ciutat en aquesta transformació abans de decidir fer-hi cap inversió.

Visió dels actors implicats

Aquest és un projecte que genera una gran expectació al Campus de Can Ruti, amb el qual s’han mantingut diverses reunions en els darrers mesos. Les interessants sinergies que s’han creat entre l’Ajuntament, l’Hospital i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (HGTP-IGTP) es formalitzaran en un document de compromís que es signarà properament: en el qual les dues administracions plantegen les vies de treball per assolir l’objectiu que Badalona esdevingui un referent en l’excel·lència biomèdica. En definitiva, passar del Campus Can Ruti al Campus Urbà de Salut Badalona.

Fruit d’aquestes converses, l’IGTP està disposat a instal·lar al BCIN diverses start-ups i spin-off que, a dia d’avui, marxen a altres indrets com el TecnoCampus de Mataró o el Parc Científic de Barcelona, per causa de la falta d’espai a Badalona.

En paral·lel també s’han mantingut converses amb BSA amb una molt bona sintonia a ajudar i participar-hi.

Altres converses i treball conjunt que s’està realitzant és amb el BIOCAT, el Director de Clústers d’ACCIO, Director General de Transferència del Coneixement de la Generalitat, Director del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el President de l’Agència de la Formació Professional de Catalunya, Director General d’Innovació i Emprenedoria, PIMEC, CECOT, la Cambra, entre d’altres. Així també com diverses empreses del sector que mantenim confidencial.

També amb la Fundació CIM-UPC que s’ubicarà a la CACI properament i que volen col·laborar amb l’IGTP per tot el que es troba relacionat amb la bioimpressió.

Eines en marxa

Actualment ja estem treballant les eines que ens han d’ajudar a fer aquesta transformació dels dos eixos: Catalunya Media City (sud) i Campus Badalona (nord) dissenyant dos nous Districtes d’innovació que sumen aproximadament 150 ha.

  1. Millora urbanística: juntament amb l’AMB i Barcelona Regional estem treballant una anàlisi de com podem millorar els nostres polígons industrials (Sud i Can Ribó) perquè siguin més atractius per una indústria més tecnològica (videojocs, audiovisual, vestuari, música, so, programació, etc) i innovadora (biotecnologia i biomedicina). Un estudi que hauria d’estar acabat abans de finalitzar el mandat i disponible pel futur govern. Una transformació que volem fer compatible amb les empreses de valor inqüestionable que avui allotgen els nostres polígons com Giró, Oliver i Batlle, Aritex o Virospack, entre d’altres.
  2. Connectar les cadenes de valor del territori. L’any 2022, l’explotació de les dades és clau per prendre bones decisions i fer processos de transformació amb èxit. Per aquest motiu, és clau conèixer dins d’aquests eixos que volem desenvolupar en quins elements (empresa, formació, etc) ja és bona Badalona i com els podem connectar entre ells. També com podem ser-ne un pol d’atracció. Un estudi que realitzarem amb l’empresa de la Universitat de Harvard ARETIAN que ha patentat un mètode a partir de la Teoria de Xarxes i tècniques de big-data. Un estudi similar que ja ha realitzar Barcelona i que analitzar de forma tangencial el polígon Sud.
  3. Document de compromís entre Can Ruti i l’Ajuntament de Badalona. Estem treballant un document de compromís entre les dues institucions que posi negre sobre blanc en aquest projecte que tindrà una implementació a mig i llarg termini. En paral·lel estem redactant un projecte que ens ha de permetre aconseguir finançament, per exemple, per finalitzar la construcció del BCIN, dotant-lo de més espais que podrien allotjar, entre d’altres, l’Escola d’Infermeria de la Universitat Autònoma.
  4. Arribada d’start-ups de Can Ruti al BCIN. S’està treballant per aconseguir que les start-ups que generen els equips de recerca de Can Ruti es puguin instal·lar als espais disponibles del BCIN a partir de la tardor com una llavor d’aquesta transformació.

Un nou model

En definitiva, Badalona és una ciutat que té moltes mancances, però també moltes oportunitats. Ho veiem sovint en matèria d’equipaments. Una mancança en el seu manteniment que acaben patint els nostres veïns i veïnes. De la mateixa manera, la ciutat té mancances en el seu model productiu respecte altres territoris com el Vallès Oriental o el Baix Llobregat. Un fet que ens ha anat posicionant com una ciutat de serveis, una Badalona que tendeix a ser el dormitori de l’Àrea Metropolitana.

Com dèiem, vivim en un moment de transformació econòmica. Les ciutats i regions que vulguin ser protagonistes, que vulguin ser competitives, necessiten especialitzar-se i ser punteres en camps concrets. Especialitzar la seva oferta econòmica però també la seva oferta formativa. Esdevenir referents dels seus camps.

Badalona té dues clares oportunitats de no deixar escapar aquest tren: el Catalunya Media City i el Campus Urbà de Salut. És l’hora de fer feina, apostes valentes i construir grans consensos per tornar a ser una ciutat que lideri el Baix Besòs i, si em permeteu la manca de modèstia, que sigui motor de país.

Deixa un comentari