Dos anys després, recuperem el carrer! amb l’Anna Lara i en Dani Villalaín

I viviu la cultura de la vostra ciutat, de la que sempre ens hem de sentir orgullosos. Visca les Festes de Maig i visca Badalona!

Regidora de Cultura i Mobilitat de l’Àmbit d’Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID de l’Ajuntament de Badalona.

Coordinador de Cultura i Mobilitat

Després de dos anys celebrant les Festes de Maig de forma confinada, enguany recuperem tots els actes en format presencial i tornem al carrer. I, per tant, no és gens difícil afirmar que aquestes Festes de Maig seran de les més especials dels últims temps, per tot el que significa que la cultura recuperi els espais que mai va haver de perdre i pel fet que la ciutadania de Badalona puguem tornar a trobar-nos per celebrar tots plegats les nostres festes patronals.

Cal remarcar la importància que les festes tenen per Badalona perquè hi conviuen una sèrie d’elements que les fan un moment únic, necessari i indispensable per la convivència i el desenvolupament cultural de la ciutat. Les Festes de Maig no són només un moment d’oci, són molt més. Són una conjunció entre cultura; tradició i arrels; art, música i dansa; així com de treball col·lectiu. Tots plegats, configuren les festes com un element integrador de ciutat, que a més funciona, per una banda, com un punt de trobada entre tothom que viu al municipi, però també com una manera que els ciutadans puguem conèixer les nostres tradicions i arrels, fet totalment necessari per garantir la cohesió.

El nostre total agraïment a totes aquelles persones i entitats que dediquen any rere any el seu temps i esforç a construir les Festes de Maig

Tampoc podem avançar més sense manifestar el nostre total agraïment a totes aquelles persones i entitats que dediquen any rere any el seu temps i esforç a construir les Festes de Maig. Sense la seva aportació totalment desinteressada les festes no serien possibles, i, per tant és de justícia recordar-ho constantment i animar a tota la ciutadania a col·laborar i a sumar-se a totes les entitats de cultura tradicional i popular, així com associacions de veïns o altres associacions de caràcter cultural que fan possible el maig.

Sent conscients de la importància de les festes patronals i de la cultura, Esquerra Republicana, al capdavant de la regidoria de Cultura, vam marcar-nos com una de les prioritats del mandat començar a fer les transformacions que creiem que el nostre model de festes necessitava, i d’aquesta manera aportar una visió republicana, progressista i catalanista de la cultura.

Encapçalen artistes com Els Manel, Fangoria, Roba Estesa, The Tyets, Ginestà, El Petit de Ca l’Eril, Raquel Lua o les Karamba, entre d’altres.

Creiem que, malgrat la dificultat d’introduir aquests canvis en tan poc temps (entrant al novembre al consistori i havent de tenir la programació feta cap a principis d’any) ho hem aconseguit. Volem, doncs, fer un repàs dels canvis que hem introduït aquest any:

En primer lloc, cal parlar de la programació musical, que encapçalen artistes com Els Manel, Fangoria, Roba Estesa, The Tyets, Ginestà, El Petit de Ca l’Eril, Raquel Lua o les Karamba, entre d’altres. Sense dubte, és una programació que destaca per l’alta qualitat de les propostes, però que manté una aposta ferma per la diversitat d’estils i també per la presència de dones a l’escenari, una assignatura pendent a la indústria musical que creiem que hem assolit enguany. Tampoc podem oblidar el suport als artistes locals, que completen la proposta oferint una programació excel·lent i amb ADN badaloní.

Una altra de les potes més importants de la nostra acció ha estat la cultura tradicional i popular. Quan nosaltres vam entrar al novembre, se’ns plantejaven grans reptes derivats del mètode de pagament a les colles de cultura per les seves actuacions als actes de les Festes de Maig. Les entitats cobraven poc i tard, molt tard, provocant estralls a les economies de les colles i obligant els seus membres a avançar grans quantitats de diners durant molt de temps.

La regidoria de cultura hem incrementat en 17.500 euros les partides destinades al pagament dels actes de cultura tradicional a les entitats. Les colles cobraran el 100% de les despeses dels actes de les Festes de Maig

En una clara aposta per la cultura tradicional i popular com a element que ens permet apropar-nos a les nostres arrels i a la cultura pròpia, la regidoria de cultura hem incrementat en 17.500 euros les partides destinades al pagament dels actes de cultura tradicional a les entitats, a la vegada que hem modificat el tipus de subvenció amb la qual es gestionava. Ara, a través de subvencions nominatives i directes, les colles cobraran el 100% de les despeses dels actes de les Festes de Maig, a la vegada que ens ha possibilitat fer pagaments avançats de fins a 70-80% dels costos. Així doncs, enguany hem aconseguit que les colles cobrin per avançat la majoria de despeses de les festes, fet que no havia succeït massa vegades i que s’ha degut, en part, a la implicació i priorització de l’Ajuntament per resoldre aquest problema.

Tot i així, som conscients que encara tenim la capacitat de millorar el mètode de pagament. L’objectiu és comú: impulsar la cultura tradicional i popular a les nostres Festes de Maig donant més facilitats a les colles per a poder desenvolupar i costejar els actes culturals en els quals participen. Ho seguirem treballant.

A banda de la interpretació del pregó en llenguatge de signes, publiquem el programa de Festes en braille i amb Reconeixement òptic de caràcters (OCR).

Finalment, no podem deixar-nos una altra aposta clara de la regidoria. Millorar l’accessibilitat de les Festes de Maig, que han de poder ser gaudides per tota la ciutadania. És per això que aquest ha estat un punt cabdal que hem treballat intensament amb entitats de persones amb diversitat funcional. A banda de la interpretació del pregó en llenguatge de signes, publiquem el programa de Festes en braille i amb Reconeixement òptic de caràcters (OCR). Però també hem impulsat, enguany, els espais reservats per a persones amb diversitat funcional i aparcaments per persones amb mobilitat reduïda, que han estat recollits al programa de festes.

Tot està preparat, doncs. Aquest divendres, ciutadans i ciutadanes, encetem de nou les Festes de Maig sense restriccions. Gaudiu, emocioneu-vos i divertiu-vos amb el programa que hem preparat. Retrobeu-vos amb tots els veïns i veïnes en els actes diferents actes de les festes. I viviu la cultura de la vostra ciutat, de la que sempre ens hem de sentir orgullosos. Visca les Festes de Maig i visca Badalona!

Deixa un comentari