L’impuls econòmic que necessita Badalona

Durant els darrers 40 anys, Badalona hem patit una progressiva desindustrialització a favor del sector serveis. Aquest procés ha estat resultat, d’una banda, de la pressió urbanística i de les decisions polítiques en el disseny de la ciutat i, de l’altra, per la pèrdua de competitivitat de les indústries presents al nostre territori en un món globalitzat.

A la darrera dècada, cal afegir-hi l’impacte de la crisi econòmica de 2008 i l’actual crisi de la covid-19 què han tingut un fort impacte sobre molts sectors del nostre municipi. Per exemple, amb una duresa extrema sobre la restauració que no ha rebut prou suport de l’administració.

El 2021, Badalona va acabar l’any amb 13.680 empreses, l’1.2% inferior al 2020, però tot i així, un 9% superior a les dades de 2014, l’any que la ciutat va perdre més empreses. A l’actualitat, prop del 44% del teixit productiu de Badalona es troba dedicat al comerç i a la restauració, un 13% a la construcció i un 24% a activitats diverses del tercer sector. Només el 13% de l’economia està orientada a professions liberals i un 6% a la indústria. Resultat? El 80% de la riquesa que genera la ciutat prové del sector serveis, per sobre de la mitjana catalana que es troba al 74%. I un de cada quatre euros del sector serveis està relacionat amb l’administració pública, fent que l’Ajuntament sigui una de les empreses més importants de la ciutat.

La realitat és que fa anys que no hi ha hagut una aposta i un projecte sòlid per a la promoció econòmica badalonina i això queda palès si observem la inversió per habitant que ha fet l’Ajuntament des de 2010. I la situació encara és més greu quan ens comparem amb municipis similars com Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Terrassa o L’Hospitalet de Llobregat.

Evolució de la despesa per habitant referent a les àrees de promoció econòmica. No s’inclou Turisme que es tractarà a una altra publicació. Les dades de 2022 corresponen a la proposta del pressupost. “Altres actuacions sectorials” correspon a l’empresa municipal REBASA.
Comparativa entre municipis de la despesa per habitant referent a les àrees de promoció econòmica segons el pressupost de 2021. No s’inclou Turisme que es tractarà a una altra publicació. Les dades de 2022 corresponen a la proposta del pressupost. En el cas de Badalona, “Altres actuacions sectorials” correspon a l’empresa municipal REBASA que fa les actuacions de Desenvolupament empresarial.

El nou govern de Badalona es troba compromès en revertir aquesta situació. Conscients que no es farà d’un dia per l’altre. Calen anys per revertir la manca d’inversions, accions i model. Tanmateix, un primer pas és el pressupost municipal i, en aquest sentit, la inversió per habitant en promoció econòmica passarà dels 3.6€/hab als 6.5€/hab, aproximant-nos a la despesa de Santa Coloma de Gramenet.

Curt termini: crisi de la covid-19

En el curt termini hem d’ajudar als sectors econòmics més afectats per la crisi derivada de la covid-19. Badalona va aprovar un Pla de Reconstrucció just abans de la moció de censura. Un pla treballat entre tots els grups municipals i la societat civil. Malauradament, no tota la societat civil, degut a les fòbies del govern del Partit Popular.

No obstant, un Pla que en el moment de la seva aprovació es va quedar en una declaració d’intencions perquè no hi havia cap dotació econòmica assignada.

El nou govern vam començar a dotar-lo tot just després de la moció de censura i ara cal esperar la finalització dels tràmits administratius per poder-los començar a aplicar.

En matèria d’ajut a les empreses, disposem de 2M€ que volem dedicar a sectors de la ciutat que han estat molt afectats per les restriccions: la restauració i l’oci nocturn, i de 500.000€ que dedicarem al sector cultural.

Mig i llarg termini: transformar Badalona

Badalona té dues zones – avui no prou aprofitades – que poden esdevenir un motor per a la transformació del teixit econòmic badaloní.

Al nord, tenim els polígons de les Guixeres i Can Ribó, juntament amb el Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN). A l’altre extrem, el polígon Sud a Badalona i del Sot a Sant Adrià de Besòs.

Sense perdre el potencial d’algunes de les empreses que avui ja hi són presents, volem transformar aquests polígons en districtes d’innovació especialitzats.

I per especialitzar-los hem de connectar quatre pols que són d’un gran interès a la comarca: el Campus Biomèdic de Can Ruti, el Campus d’Alimentació de Torribera, el Campus de Diagonal Besòs i el futur desenvolupament del Hub de les Tres Xemeneies.

Can Ruti necessita espai per seguir creixent, afegint-hi centres de recerca, universitats i empreses del sector de la biomedicina i la biotecnologia. Les Guixeres i Can Ribó esdeven un espai idoni per créixer, creant així un eix biotecnològic a la part nord de la ciutat.

El futur desenvolupament de l’entorn de les Tres Xemeneies amb projectes com el Catalunya Media City dedicat a la indústria de l’audiovisual i del videojoc, i del Hub pel Desenvolupament Sostenible i la Pau proposat pel Grup d’Experts Internacional liderat pel Dr Rubiralta ofereix l’oportunitat de convertir la part sud de la ciutat en l’eix tecnològic del Besòs.

En què treballa el nou govern de Badalona?

  • Implementar el Pla de Reconstrucció Social i Econòmica amb una especial atenció als sectors com la restauració i l’oci nocturn.
  • Impulsar un estudi amb l’Àrea Metropolitana per convertir els polígons de Can Ribó i Sud en districtes d’innovació dedicats a la biotecnologia i a la industria tecnològica.
  • Desenvolupar un Pla de Xoc als polígons industrials dotat amb 3M€ en el futur pressupost.
  • Implementar un projecte a la CACI vinculat al desenvolupament del districte d’innovació del polígon Sud.
  • Impulsar l’economia social a través de l’Ateneu Cooperatiu (dedicarem una futura publicació).
  • Impulsar l’empresa municipal REBASA amb un nou Pla Estratègic que vam elaborar el primer mes a govern i que ara estem concretant.
  • Atracció de noves empreses dels sectors tecnològic i biotecnològic que en un futur mig s’instal·lin a la ciutat.
  • Impulsar la finestreta única empresarial.
  • Potenciar els nous emprenedors locals.
  • Millorar la difusió dels recursos disponibles per ajudar al teixit empresarial.

En definitiva, Badalona ha de fer una aposta decidida per la reindustrialització de la ciutat i per impulsar el seu model productiu. Passar de ser una ciutat orientada al sector serveis per liderar la transformació amb indústria de valor afegit. Ha de ser capdavantera en sectors com el de la mobilitat sostenible, la indústria no contaminant, la transició energètica, el coneixement, la biomedicina i l’economia digital.

En un món cada cop més globalitzat i de grans metròpolis, Badalona ha de teixir complicitats amb les ciutats del seu entorn i Barcelona per esdevenir atractiva i competitiva.

És l’única forma d’impulsar una ocupació de qualitat a la nostra ciutat i lluitar contra la precarització laboral. Millorar l’ocupabilitat dels badalonins i les badalonines és una mesura social de primer ordre.

Altres recursos d’interès

Deixa un comentari