L’aliança de municipis: Badalona torna al mapa

  • Ciutat / Govern
  • 3 mins read

El 13 de novembre de 1981, 177 Ajuntaments – entre ells Badalona – van fundar la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Una associació que treballa per defensar i promoure l’autonomia dels municipis.

El municipalisme constitueix l’ADN de la forma de fer política del nostre país i això és bo que sigui així perquè és la forma de fer política més propera a la ciutadania. Qui treballa i s’esforça al costat dels veïns i les veïnes per resoldre i transformar la realitat que ens afecta en el dia a dia.

40 anys després de la seva fundació, l’ens ja té més de 630 municipis adherits que representen el 91% de la població del país.

Badalona n’ha estat membre ininterrompudament durant aquestes quatre dècades i així se’ns va reconèixer a l’acte que va tenir lloc el proppassat 13 de novembre de 2021 a Vilanova i la Geltrú.

No obstant, la realitat és que gran part de la darrera dècada Badalona ha viscut un procés d’aïllament constant i progressiu de la mà dels governs del Partit Popular. Si bé és cert, que hi ha hagut parèntesis d’aquest aïllament durant el govern de progrés d’Esquerra Republicana amb Guanyem i ICV i en el govern del PSC. Malauradament, insuficient per revertir-ho.

Tenim grans reptes que hem d’afrontar i no té cap sentit que ho fem sols en un món globalitzat on la suma, la cooperació entre territoris i les aliances són una eina clau del progrés. Podem pensar molts exemples, jo us en cito cinc.

El desenvolupament del Hub de les Tres Xemeneies i la transformació dels polígons del Sot i Sud en un futur Districte d’Innovació amb Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. 

Teixir sinergies entre el pol biomèdic de Can Ruti, el campus dedicat a l’alimentació de Torribera i el campus dedicat a l’energia a Diagonal Besòs. En aquesta línia, l’edifici de la CACI és una oportunitat per treballar la confluència d’aquests tres pols del coneixement.

Alinear les necessitats formatives i les polítiques de foment de l’ocupació amb visió de comarca en una futura Taula de la Formació Professional del Barcelonès Nord.

Treballar de forma conjunta amb altres ciutats del país la polèmica del mur d’ADIF a la via del tren.

Tornar a mirar cap al Maresme i treballar nous projectes de protecció del patrimoni natural, debatre sobre el futur d’infraestructures com la línia del ferrocarril i potenciar el teixit industrial i turístic amb Tiana i Montgat.

Badalona vol tornar a ser una actriu activa al mapa de municipis de Catalunya. És més, Badalona ha de tornar a ser un element clau. Hem de tornar a teixir complicitats i sumar en moltes reivindicacions i en moltes lluites que ens són compartides.

Leave a Reply