Els 78M€ per fer el de sempre, amb els de sempre

Ens demostra que l’única oportunitat perquè Badalona no caigui en les dinàmiques i les formes de fer de sempre és que el republicanisme tingui la força per liderar una alternativa al costat de la gent.

Aquesta setmana hem vist que els dos partits que han liderat els governs de Badalona durant pràcticament la totalitat dels 40 anys d’Ajuntaments democràtics s’han posat d’acord sobre el pressupost d’inversions.

Un pressupost acordat pels de sempre amb una visió completament continuista per seguir fent el que ja s’ha fet sempre. Un model, unes polítiques que a la fi no han estat capaces de trencar les desigualtats que hi ha entre els barris de Badalona o de garantir la igualtat d’oportunitats de la nostra ciutat respecte a altres municipis metropolitans.

Unes desigualtats creixents des de la crisi econòmica de 2007 i que ara s’accentuarà amb les conseqüències socials i econòmiques de la crisi de la covid. I que a més, s’ha fet amb absoluta opacitat – de fet encara no hem vist cap document sobre el pressupost -, sense la voluntat de construir consensos amplis amb la resta de grups de l’oposició ni amb gran part de la societat civil. Uns consensos que són necessaris per posar al dia la nostra ciutat amb unes transformacions que van més enllà d’un mandat.

Uns pressupostos amb visió curtterminista pensat únicament amb el rèdit polític a les següents eleccions però que no afronten la falta de visió estratègica a la nostra ciutat, ni tampoc el reptes del segle XXI que encara Badalona.

Al mateix temps són uns pressupostos irrealistes perquè la seva execució no és viable pels problemes estructurals de l’Ajuntament de Badalona que són prou coneguts. De fet, fa gairebé dos anys que vam crear una Comissió de Modernització de l’Administració i el Partit Popular no ha implementat cap de les conclusions, ni cap de les propostes d’aquesta comissió.

Esquerra Republicana hem defensat que calia una visió àmplia, una visió de conjunt. Un replantejament dels ingressos a través dels impostos i de les taxes municipals i de les seves bonificacions, i una visió dels recursos disponibles per a la despesa. Això vol dir pressupost d’inversions, pressupost ordinari i els recursos d’altres administracions com la Diputació de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana. 

Veure-ho com un tot, enlloc de com un instrument de campanya electoral. Així ho vam plantejar al govern de PSC i Comuns i així ho vam tornar a exposar al govern del Partit Popular al mes de setembre. Treballar una planificació estratègica de com ha d’avançar Badalona les properes dècades.

Com trenquem les desigualtats persistents que fan que la diferència de renda entre barris sigui de 18.000€/any? O que la diferència en l’esperança de vida entre els mateixos barris sigui de gairebé 6 anys?

A tall d’exemple, la nostra ciutat necessita una piscina municipal nova? Absolutament, i segurament tres o quatre per la mida que té la ciutat. Però per fer això cal estudiar els usuaris potencials, definir les zones on poden funcionar millor, definir el tipus d’equipaments, planificar la construcció de les piscines necessàries en un període de 3-4 mandats i garantir el seu manteniment posterior. Tot això començant ara mateix. Però mai pot ser fruit de la improvisació amb l’objectiu de presentar-te a les eleccions amb l’anunci que hi haurà una piscina nova. Aquesta estratègia ens porta al pa per avui i gana per demà.

La manca de planificació amb un consens que vagi més enllà del govern de torn ens acaba portant a un ús poc eficient dels recursos públics i a una ciutat sense rumb que es construeix pensant en les següents eleccions, enlloc de plantejar-nos la ciutat que volem les properes dècades, la ciutat que volem deixar a les properes generacions i què hauríem d’haver començat a construir fa molts anys.

L’anunci del pressupost d’inversions més important de la Història amb 78M€ és vergonyós quan aquests recursos s’inverteixen per repetir el que ja s’ha fet sempre. I això no treu que estiguem d’acord en que els nostres equipaments i els nostres carrers necessiten inversions. Però s’ha de fer de forma ordenada, prioritzant i tenint clar quin objectiu volem assolir.

Com revertim en un període de 10 anys el 8% d’infrahabitatge que tenim a la ciutat? Com trenquem les desigualtats persistents que fan que la diferència de renda entre barris sigui de 18.000€/any? O que la diferència en l’esperança de vida entre els mateixos barris sigui de gairebé 6 anys? Com afrontem l’atur estructural de més de 10.000 persones? Com ens adaptem al canvi climàtic? O com transformem el nostre teixit productiu?, entre moltes d’altres.

És el pressupost més gran de la història de Badalona, 78M€ que no donen respostes a cap d’aquests grans reptes. Un pressupost que no fixa cap objectiu de transformació. Per exemple, un anunci de 78M€ on no s’inverteix ni un sol euro en impulsar el Hub del Coneixement de les Tres Xemeneies que ha de ser un element clau en la transformació social i econòmica de Badalona els propers anys.

En definitiva un pressupost que reprodueix els patrons de sempre, amb els qui han liderat sempre. Un pressupost que deixa encara més clar, la necessitat d’una alternativa en clau republicana a Badalona. Una alternativa que tingui la ciutat al cap, que planifiqui estratègicament i que avantposi els interessos del bé comú, de les res-pública, d’allò públic, per sobre dels interessos electoralistes d’uns pocs.

Finalment, l’acord de PSC i Comuns amb el Partit Popular es fa tan difícil d’entendre que sembla que només tingui un mínim sentit en clau de moció de censura. És a dir, aproven un pressupost curtterminista, per després imposar una moció i tenir projectes per encarar dos anys de campanya electoral. 

Aquest fet seria un gran error ja que ens situaria a l’escenari de maig de 2020 i dinamitaria les confiances que hem anat teixint entre les formacions de tradició democràtica. Esquerra Republicana sempre hem deixat clar que una alternativa és possible i necessària. Una alternativa que treballi des d’avui un projecte de progrés amb mirada a 12 anys vista, tres mandats, i una entesa que ens permeti un període necessari de governs forts i estables a la nostra ciutat, independentment de qui lideri l’alcaldia. 

Malauradament, avui, ens trobem una mica més lluny d’aquest futur alternatiu. Ens demostra que l’única oportunitat perquè Badalona no caigui en les dinàmiques i les formes de fer de sempre és que el republicanisme tingui la força per liderar una alternativa al costat de la gent, al costat dels badalonins i de les badalonines.

Deixa un comentari