Què passa però amb aquelles famílies que no tenen un contracte de lloguer o títol de propietat?

Presidenta del Grup Municipal d’ERC Avancem a Badalona. Vaig néixer a Badalona l’any 1968 i sóc mare de dues filles. Em vaig diplomar en Treball Social. Des de l’any 1994 he treballat amb diferents col·lectius com el de la infància, programes contra la violència de gènere, la discapacitat i serveis socials. A l’àmbit associatiu he participat i dinamitzat grups de moviment d’educació en el lleure per infants i joves. He col·laborat amb el teixit associatiu de Sant Antoni de Llefià i actualment sóc membre de la junta directiva de l’Associació d’Aspanin. @annalaracarmona
Pobresa amagada que obvia interessadament el Partit Popular del Govern de l’Ajuntament de Badalona
Fa ja cinc anys que diverses entitats com la Plataforma d’afectats per la Hipoteca (PAC), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l’observatori dels Drets Humans (DESC) van impulsar la llei 24/2015 amb l’objectiu d’abordar l’emergència habitacional i la pobresa energètica. Pel que fa a la pobresa energètica la llei garanteix:
- Els subministraments de llum, aigua i gas.
- Prohibeix els talls a persones en situació d’exclusió social.
- Obliga a les administracions a aplicar les ajudes necessàries i a establir acords amb les empreses subministradores perquè sufragin part de la despesa.
Recordem que aquesta llei va ser recorreguda al Constitucional per part del Partit Popular i, a causa d’això, entre el maig del 2016 i novembre del 2018 (quan va tornar a ser vigent), es van suspendre molts dels articles que feien referència a l’habitatge.

No obstant això, la llei 24/2015 soluciona només una part del problema, ja que basa el seu criteri en els ingressos dels membres d’una llar, l’eficiència energètica de l’habitatge i els preus de l’energia, per estimar la categoria que defineix el grau de pobresa energètica.
Què passa però amb aquelles famílies que no tenen un contracte de lloguer o títol de propietat? Això és el que anomenem pobresa amagada.
La pobresa amagada és la que es troba darrere d’un tall de subministrament d’energia en una família que no pot demostrar un contracte de lloguer o títol de propietat i que, per tant, no poden contractar oficialment cap subministrament. Alhora, tampoc no tenen cap dret per beneficiar-se de la protecció de la llei 24/2015.
I és per aquest motiu que, sovint, es veuen obligats a “punxar” el subministrament, amb el perill que significa per ells i pel veïnat.
Fer criminalitzacions i jutjar a qui no se li dóna més opcions, tal i com fa reiteradament el Partit Popular a Badalona, només aporta més pobresa, més vulnerabilitat i un augment de les desigualtats i de la injustícia social.
Pobresa amagada que obvia interessadament el Partit Popular del Govern de l’Ajuntament de Badalona quan demana que les famílies que pateixen pobresa energètica s’acullin als programes d’ajut municipals i no punxin els subministraments. Com hem dit abans, molt d’ells no tenen altra alternativa, ja que no són titulars del lloc on viuen.
Així doncs, ens trobem que la pobresa energètica està estretament lligada a l’accés a l’habitatge i, evidentment, a la pobresa amagada.

Els últims dies ens hem trobat amb talls continus en diferents punts de Badalona com el barri de La Pau, al Centre i, de forma més flagrant i continuada, al barri de Sant Roc, on s’ajunten tot tipus de pobresa (habitacional, econòmica i energètica).
Els grans oligopolis que dominen el mercat de les energies fan que els preus estiguin sotmesos a les regles del mercat privat i deixin fora, cada cop a més i més llars on hi viuen persones i famílies vulnerables i en situació de pobresa.
I aquí a Badalona, tenim el govern del Partit Popular, que va votar en contra a la moció que diversos grups de l’oposició van presentar al Ple del mes de gener del 2019 en relació a l’incendi a Sant Roc, on es reclamava més inversió de les companyies subministradores en la xarxa elèctrica pel seu estat deficitari i a la vegada perillós.
Des d’Esquerra Republicana seguim demanant, insistentment, que s’instal·lin comptadors socials per facilitar que les famílies puguin regular el seu consum de llum, aigua i gas, fins que puguin accedir a un contracte de lloguer i fer-se responsables del seu consum.
Al mateix temps, seguim reclamant més i millor coordinació entre Serveis Socials i Consum, amb l’objectiu d’evitar duplicitats i facilitar el circuit administratiu i burocràtic que han de fer els usuaris per acollir-se a la llei 24/2015 de pobresa energètica.
Tancar els ulls a la pobresa amagada és amagar la crua realitat que hi ha darrere de la pobresa energètica. Fer criminalitzacions i jutjar a qui no se li dóna més opcions, tal i com fa reiteradament el Partit Popular a Badalona, només aporta més pobresa, més vulnerabilitat i un augment de les desigualtats i de la injustícia social.