#ActivemBDN: un full de ruta per Badalona

  • Ciutat
  • 8 mins read

Sense oblidar el futur immediat i els problemes de la gent, Esquerra Republicana volem dibuixar un rumb amb la perspectiva posada a l’any 2050. Això és el que volem fer durant el proper any, any i mig.

El passat diumenge 12 de juliol, Esquerra Republicana Badalona va celebrar una Conferència Municipal que portava per títol ActivemBDN (document). En aquesta conferència municipal es va aprovar per unanimitat un document que recull les nostres guies mestres, el nostre full de ruta, de cara als propers anys. El document és el resultat d’un procés que ha durat dos mesos amb una alta participació de la bona gent d’Esquerra Republicana Badalona: diversos espais de debat, un centenar d’esmenes que han millorat el document, etc. Me’n sento molt orgullós.

Deia Milan Kundera, escriptor txec, a “La insuportable lleugeresa de l’ésser” que “Hi ha cada vegada més universitats i cada vegada més estudiants. Per tal de poder acabar les carreres, els estudiants han d’inventar els temes de les seves tesines. Hi ha un nombre infinit de temes perquè sobre qualsevol cosa es pot fer un estudi. Els fulls de paper escrit s’amunteguen en els arxius, que esdevenen més tristos que els cementiris perquè mai no hi entra ningú, ni tan sols el dia dels difunts. La cultura desapareix en el volum de la producció, en o l’allau de lletres, en la bogeria de la quantitat.”

Sovint els partits al igual que els estudiants acabem publicant documents i més documents que a vegades poden acabar sepultats entre el volum de la producció.

La ponència política que vam aprovar ahir no volem que caigui en l’oblit. Volem que sigui un full de ruta que ens serveixi a nosaltres per treballar de cara els propers anys, però encara més important, volem que pugui ser un gra de sorra que contribueixi a canviar les dinàmiques polítiques de la nostra ciutat. Sobretot, les dinàmiques entre les forces d’esquerres que ens van portar al fracàs del 12 de maig.

Des del nostre punt de vista, el Ple d’investidura del 12 de maig suposa el final d’un cicle de la política badalonina. Una etapa que comença l’any 2011 amb l’arribada del Partit Popular al govern i amb el compromís de totes les forces de tradició democràtica i catalanista de la ciutat de construir una majoria alternativa. Una etapa que acaba l’any 2020 amb el retorn d’un govern de dretes i conservador i amb la trencadissa entre totes les forces de progrés. Un cicle que viu un punt d’esperança l’any 2015 amb la formació d’un govern d’esquerres i transformador amb una majoria sòlida al ple. Malauradament, aquesta entesa es va anar degradant a base d’unes desavinences, certs greuges i desconfiances entre tots i totes nosaltres.

Tenim una ciutat que porta massa temps perduda en les baralles entre partits. I el que necessita Badalona és passar de la política en minúscules a fer política que transformi la ciutat i que millori la vida de la seva gent. A fer Política, política en majúscules. Badalona necessita esperança.

Precisament d’això és del que va el debat polític d’aquesta ciutat. Sobre si volem participar de la política de la crítica, el greuge o el desgast de l’adversari o de si participem de la política de l’esperança. Nosaltres volem ser part de la segona, al costat dels badalonins i de les badalonines.

On ens trobem avui?

Avui ens trobem una administració que necessita modernitzar-se malgrat disposar de grans professionals amb un gran compromís cap al servei públic. Això juntament amb unes lleis estatals que ens encorceten fa que les ciutadania rebi uns serveis que no sempre tenen prou qualitat. Una percepció de desànim generalitzada tal i com indiquen diversos baròmetres, enquestes o si senzillament passegem i parlem amb la gent a qualsevol carrer de la nostra ciutat.

D’altra banda, les moltes realitats que conviuen a Badalona no sempre s’han sabut reconèixer, parlar i escoltar. No s’han cohesionat prou. I aquest ha estat un caldo de cultiu perfecte pel creixement de discursos populistes i xenòfobs que enfronten als badalonins i a les badalonines. La ràbia, l’odi, la crítica destructiva constant són molt poderoses. És el combustible que ha alimentat el discurs polític d’aquesta ciutat durant massa temps.

El catalanisme popular sempre ha tingut una vocació integradora i de defensa de la cohesió social, que hem sintetitzat en el vell lema “Un sol poble”. Un lema que serveix pel país i, per descomptat, per Badalona. Totes i tots som, fem i vivim Badalona.

Tenim molts elements que poden servir com a revulsiu per exercir una capitalitat que sempre hem defugit el pol biomèdic de Can Ruti, el patrimoni cultural com les restes de Baetulo, el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra,  la Serralada de Marina, equipaments d’abast nacional com el Museu del Còmic, l’esport, la Màgia, entre molts i molts d’altres.

Un element clau en la pèrdua d’oportunitats és l’elevada inestabilitat política. El clima d’inestabilitat política s’ha agreujat pel fet que en la darrera dècada Badalona ha viscut 5 sessions d’investidura. Quatre els darrers cinc anys. Al clima d’inestabilitat política que vivim a Badalona cal sumar-hi les campanyes propagandístiques del Partit Popular. Una dreta conservadora i populista que quan està a l’oposició es dedica a atiar la ciutadania amb l’únic objectiu de desgastar el govern de torn, exagerant els problemes o directament fent córrer “fake news” que no es sostenen amb dades objectives.

I aquí cal sumar-hi les conseqüències de la crisi per la Covid-19 que agreugen les que encara ressonen de la crisi econòmica de 2008.

Cap a on volem anar?

Volem enfortir les esquerres

És clau que deixem les motxilles a terra, que posem els comptadors a zero. Mirem de cara el futur. Mirem endavant. Construïm aliances. Aprenem a treballar els uns amb els altres. Aprofitem aquest temps a l’oposició per bastir aquesta forma de treballar.

Avui no és que no tinguem confiança els uns amb els altres. És que uns diem que hem de pujar aquesta muntanya, els altres diuen que volen pujar aquesta altra, i uns altres diuen que ens deixem de muntanyes i anem a fer submarinisme.

Construïm plegats grans consensos de ciutat. Parlem i escoltem-nos. Volem dedicar-hi tots els esforços.

Volem enfortir el republicanisme

Potenciar espais amplis que incorporin totes les veus del sobiranisme recuperant l’esperit del Pacte Local pel Referèndum. Uns espais que ens han de permetre teixir complicitats entre les forces polítiques i també amb la societat civil perquè la ciutadania de Badalona pugui participar amb les millors garanties en l’exercici del dret a l’autodeterminació en un futur. A la vegada, aquests espais ens han de permetre seguir lluitant en contra de la repressió que exerceix l’estat espanyol i en la defensa dels drets socials, civils i polítics.

Un treball conjunt entre les forces de tradició republicana a Badalona independentment que el seu projecte per Catalunya sigui una República catalana sobirana o una República catalana federada o confederada amb una República espanyola. Entendre que el republicanisme d’esquerres català, l’independentisme i els moviments de canvi a l’Estat fruit del 15M no són enemics, sinó que formen part d’un mateix camí, senzillament amb finals de trajecte diferents.

Treballem perquè aquests espais tornin a ser a les concentracions dels dilluns a la Plaça de la Vila, al sopar de l’Onze de Setembre, etc.

Volem enfortir-nos per transformar

És el moment per preguntar-nos quina Badalona volem els propers 25-50 anys. En un context de globalització i d’alta competència, Badalona ha d’escollir les seves banderes. Focalitzar-hi els esforços, especialitzar-se i treballar per ser capdavantera en les seves fortaleses. 

En els darrers anys han aparegut iniciatives i espais de debat i de reflexió amb ànim de construir, com per exemple, les propostes de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Badalona (FAVB), l’estudi sobre el soterrament de la C-31, les propostes de l’entitat Restarting BDN, les mesures proposades per la Xarxa d’Economia Social, l’informe sobre la segregació escolar de la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Centres Públics de Badalona (FAMPAS) o el decàleg de la Federació d’Empresaris, entre d’altres.

Sense oblidar el futur immediat i els problemes de la gent, Esquerra Republicana volem dibuixar un rumb amb la perspectiva posada a l’any 2050. Això és el que volem fer durant el proper any, any i mig.

Perquè si tenim clar on volem arribar, podrem dibuixar millor les passes d’aquest camí.

I per fer-ho volem crear espais de debat, formar-nos amb veus expertes, treballar amb les entitats de la ciutat, donar resposta als reptes de la ciutat.

Esquerra Republicana Badalona volem obrir un camí ben ample, un camí per on pugui caminar tothom qui ens hi vulgui acompanyar. Demostrant una forma de fer política responsable i honesta, amb transparència i un rendiment de comptes constant respecte els nostres compromisos i actuacions.

Deixa un comentari