Covid-19 – Posem al centre la vida de les persones amb l’Anna Lara

Regidora i Presidenta del Grup Municipal d’ERC Avancem-MES a Badalona. Badalonina, viu al barri de Llefià. Diplomada en Treball Social. Ha treballat amb infància, joves, programes contra la violència de gènere, diversitat funcional i serveis socials.

L’àrea de serveis socials de l’Ajuntament de Badalona ha fet un gran esforç per atendre les necessitats més bàsiques durant aquests mesos. Tot aquest esforç no ha estat suficient davant de la situació excepcional que encarem

Quan encara no hem sortit de la pitjor crisi sanitària a causa de la  COVID-19, ja estem immersos en una crisi econòmica i social sense precedents a escala mundial, una crisi d’una magnitud que no havíem viscut des de la Segona Guerra Mundial. 

Persones que mai abans havien estat ateses, persones que fins ara tenien assegurats els seus propis recursos econòmics ara necessiten adreçar-se a serveis socials.

La crisi que estem vivint ja està fent augmentar les situacions de pobresa i, conseqüentment, vindrà acompanyada d’un increment de les desigualtats socials, d’un empobriment del teixit productiu i d’una disminució dràstica de l’economia. 

I és que la crisi econòmica està tenint uns efectes devastadors per a la població i està provocant nous perfils pel que fa a les persones que s’adrecen als serveis socials. D’una banda, persones que mai abans havien estat ateses, persones que fins ara tenien assegurats els seus propis recursos econòmics;  i de l’altra, persones que no tenen regularitzada la seva situació, que malviuen amb feines precàries en  l’economia submergida i que durant els mesos del confinament s’han quedat sense ingressos. 

Voldria aprofitar aquest escrit per fer arribar el meu reconeixement i escalf a tots els i les tècniques de l’Ajuntament de Badalona.

L’àrea de serveis socials de l’Ajuntament de Badalona ha fet un gran esforç per atendre les necessitats més bàsiques durant aquests mesos, per exemple, repartir les 5.437 targetes de menjador de la Generalitat de Catalunya, ampliar els bancs i lots d’aliments i higiene, distribuir àpats cuinats, habilitar noves línies d’atenció telefònica, fer un seguiment especialitzat vers les dones víctimes de violència de gènere i activar els serveis d’atenció a domicili per a persones grans. Malauradament, tot aquest esforç no ha estat suficient davant de la situació excepcional que encarem i s’han generat llistes d’espera per accedir als recursos més assistencials, els quals, estan sobrepassats per l’increment de la demanda. 

Voldria aprofitar aquest escrit per fer arribar el meu reconeixement i escalf a tots els i les tècniques de l’Ajuntament de Badalona que s’hi han abocat amb professionalitat, rigor i empatia cap a tots els ciutadans i totes les ciutadanes que han atès. 

Des d’una perspectiva comunitària resulta imprescindible encarar les dificultats tenint present la comunitat, el barri, les entitats, les associacions que ja estan treballant sobre el terreny i donant respostes immediates a les necessitats dels badalonins i de les badalonines. 

S’ha de treballar en ambdós sentits. Impulsant el treball comunitari que es pot realitzar des dels serveis socials, dinamitzant les entitats del barri i la participació ciutadana per afavorir la millora de la vida dels seus veïns i veïnes. Un exemple seria el projecte “radars” que permet detectar la solitud i aïllament de persones grans en un territori determinat. I al mateix temps, coordinant-se amb les entitats i les associacions que treballen amb col·lectius concrets. Aquestes entitats tenen l’expertesa i el coneixement del seu treball diari. En poques paraules ateses les dimensions d’aquesta crisi, és  essencial coordinar i complementar els serveis públics amb tot allò que ofereixen i intervenen  les entitats del tercer sector.

Vull destacar, especialment, totes les accions de suport, de recolzament, d’ajuda desinteressada que han sorgit des de la ciutadania, entre els veïns i les veïnes en el període de confinament.

A més, vull destacar, especialment, totes les accions de suport, de recolzament, d’ajuda desinteressada que han sorgit des de la ciutadania, entre els veïns i les veïnes en el període de confinament. Aquí s’ha obert una porta a la solidaritat que hem d’esforçar-nos per mantenir, sense en cap cas excusar la responsabilitat de la funció pública, que hi ha de ser al 100%. 

Per acabar, voldria posar de relleu, que des d’Esquerra Republicana de Badalona tenim com a prioritat parlar amb tothom; amb tots els partits polítics, entitats, associacions, col·lectius i empatitzar amb els veïns i veïnes de manera que posem sempre al centre la vida de les persones.

Deixa un comentari