Badalona ha d’aplicar un Pla Econòmic Financer

  • Hisenda
  • 2 mins read

La regla de despesa està regulada per la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, conseqüència de la modificació de l’article 135 de la Constitució espanyola l’any 2012 per part del PP i el PSOE. Es tracta d’un instrument fiscal per controlar l’equilibri de les finances públiques. L’objectiu de la regla de despesa és mantenir un equilibri entre les despeses i els ingressos esperats.

Quan una administració pública supera la regla de despesa es veu obligada a presentar un Pla Econòmic Financer que afecta els dos exercicis següents. En el cas de l’Ajuntament de Badalona ja es va aprovar un Pla Econòmic Financer l’any 2012 durant el govern de Xavier Garcia Albiol.

L’objectiu de la regla de despesa és mantenir un equilibri entre les despeses i els ingressos esperats. Al superar-la cal aprovar un Pla Econòmic i Financer pels següents dos exercicis que controla la despesa. El govern del PSC-Comuns proposa afectar el pressupost d’inversions.

Ara, l’Ajuntament de Badalona es veu obligat a aprovar un Pla Econòmic Financer pels exercicis 2019-2020 com a conseqüència d’haver superat la regla de despesa durant el 2018, malgrat tenir un líquid d’uns 135M€.

El govern del PSC-BCeP ens ha fet arribar una primera proposta als Grups Municipals que afectarien 17.4M€ del pressupost d’inversions 2015-2019. En concret, el govern proposa temporitzar les inversions per tal de no executar-les durant l’exercici de l’any 2020.

La ciutat necessita aprovar aquest Pla Econòmic Financer, però des d’ERC demanarem al govern que negociï quins projectes prioritzem.

La legislació actual ofega la capacitat de les administracions locals per fer les inversions necessàries per la ciutat i garantir els millor serveis a la ciutadania. Unes administracions que com en el cas de Badalona ja han estat sanejades i poden fer front a noves inversions de forma responsable.

Deixa un comentari