L’Espai CACI: ciutadania, recerca, formació i emprenedoria

Aquesta setmana hem conegut que Albiol refreda el projecte de la CACI que, el mandat passat, vam treballar amb la Fundació CIM-UPC, el que vam anomenar Espai CACI.

Què és la Fundació CIM-UPC?

La Fundació CIM-UPC és una fundació sense ànim de lucre amb més de 30 anys d’antiguitat que té com a patró la UPC.

Per explicar-ho de forma planera, la Fundació CIM es dedica a fer recerca en impressió 3D amb materials diversos com el plàstic, el metall, ciment i cèl·lules. Les aplicacions són molt variades en camps tant diversos com l’automoció, la construcció o la medicina.

De fet, durant la covid, la Fundació CIM va ajudar a fer respiradors d’una forma ràpida gràcies a la impressió 3D.

Què és l’Espai CACI?

L’Espai CACI és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Badalona, Reactivació Badalona SA (REBASA), la Fundació CIM i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que té com a objectius:

  • Fer de la CACI un centre de recerca avançat fent present la UPC a Badalona,
  • Impulsar la formació i el desenvolupament nous perfils professionals preparats per a la indústria 4.0,
  • Fer suport a la dinamització econòmica i empresarial de Badalona i
  • Acostar la fabricació digital i la tecnologia a la ciutadania.

Així doncs es complien dos requisits que per nosaltres, els republicans i les republicanes, sempre ha sigut imprescindible fer de la CACI un equipament d’abast nacional – pràcticament no en tenim a Badalona – i al mateix temps no perdre l’oportunitat de disposar d’un equipament en clau local a disposició dels badalonins i les badalonines.

En aquest vídeo podeu trobar més informació de la mà del director de la Fundació CIM-UPC.

Impacte positiu per a Badalona

Ciutadania

L’Espai CACI ha de ser un espai obert a la ciutadania. Per això l’edifici disposarà d’un espai de fabricació digital, també conegut com ateneu de fabricació, on els veïns i les veïnes poden aprendre a fer servir les impressores 3D i utilitzar-les.

A més es realitzaran cursos i conferències de divulgació en temes cientificotecnològics.

Recerca

La Fundació CIM-UPC treballa sempre per crear ecosistema amb el seu entorn. En aquest sentit s’estaven iniciant converses amb l’Hospital Germans Trias i Pujol, la Fundació Laboral de la Construcció i empreses del nostre teixit econòmic.

Formació

D’entrada, l’arribada de la Fundació CIM-UPC comporta l’arribada de 2 màsters de la UPC a Badalona. Però a més, s’està treballant per impulsar la formació professional.

Al mateix temps, les sinergies amb la Fundació Laboral de la Construcció permetrien que s’hi instal·lés una impressora 3D de ciment, de forma que els futurs treballadors/es de la construcció es podrien formar en aquesta tecnologia innovadora.

Dinamització econòmica

El projecte contempla un àrea d’emprenedoria impulsada per UPC Emprén i REBASA. Aquest espai és clau per oferir una atenció a les empreses generades amb suport dels serveis d’emprenedoria municipal en fase d’incubació, i espais demostradors i tecnològics amb l’ànim de portar a mercat tecnologies desenvolupades.

Així doncs, Badalona passaria a ser un motor de creació d’empreses tecnològiques. Un cop aquestes empreses creixen, l’objectiu seria que s’ubiquessin al Polígon Sud per potenciar les sinergies amb la Fundació CIM-UPC. Per tant, a mig i llarg termini implica la creació d’empreses i llocs de valor afegit a la nostra ciutat.

Però, a més, la Fundació CIM-UPC fa recerca aplicada a empreses. Aquestes empreses utilitzen els serveis de la Fundació i, per tant, s’hi instal·len a prop.

Contrastant la informació falsa del govern del PP

FALS: La CACI es vol cedir a la Fundació CIM-UPC

El projecte treballat contempla una governança de l’Espai CACI mitjançant un Consorci format per l’Ajuntament de Badalona, REBASA, la Fundació CIM i la UPC.

De totes maneres, crida l’atenció aquesta reticència del PP. El 2020 volien cedir la CACI a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) sense cap projecte previ.

FALS: El govern no va fer la feina

Aquesta afirmació és ridícula. Una institució seriosa i de prestigi com és la UPC no s’hauria bolcat en el projecte si no haguéssim anat en serio.

En el moment d’acabar el mandat es va treballar:

  • Acord marc entre les quatre institucions
  • Un projecte funcional i estimació del cost
  • L’avantprojecte de les obres

Faltava finançar l’aportació d’inversió municipal (és un acord de ple) i licitar el projecte i les obres. Això no es va arribar a fer per manca de temps per la proximitat de les eleccions.

FALS: És massa car

Bé, això més que fals és subjectiu. La inversió de Badalona és de 3.5M€ i ja hem comentat que té un retorn positiu per a la ciutat a través de guanyar un equipament per a la ciutadania, impulsar un ecosistema amb altres institucions i empreses de la ciutat, fomentar la formació i servir com a motor de dinamització econòmica.

Perquè us en feu una idea, enguany el govern del Partit Popular “invertirà” 2M€ a la campanya de Nadal, suposadament per fomentar el turisme.

Una oportunitat per a Badalona

Badalona necessita sortir de la decadència en que ha caigut els darrers 15 anys. I per fer això calen moltes coses: modernitzar l’Ajuntament, posar al dia els equipaments (poliesportius, biblioteques, etc) o construir les escoles pendents, entre d’altres.

Però també, Badalona necessita modernitzar i transformar el seu teixit econòmic. El projecte de l’Espai CACI amb la Fundació CIM i la UPC és una oportunitat per treballar en aquesta direcció.

No deixem perdre més oportunitats.

Deixa un comentari