Els irreductibles: a Badalona no tothom condemna el feixisme

Any 45 després de la mort del dictador, tots els grups polítics a Badalona condemnen el feixisme… Tots? No! Un grup d’irreductibles regidors i regidores es resisteix encara i sempre a la condemna pública.

El Ple de Badalona d’aquest mes de febrer vam veure atònits com el grup municipal del PP, encapçalat per en Xavier Garcia Albiol, va votar en contra d’una moció de condemna del feixisme, en ple any 2020.

Aquest fet pot semblar anecdòtic però té una arrel més profunda. L’origen del problema és troba en la Transició. Una Transició que per alguns grups va portar al que anomenen Règim del 78 i que altres preferim anomenar la Segona Restauració Borbònica, per la memòria i la defensa del sistema democràtic i legítim establert abans de la dictadura, la Segona República. Perquè sempre ha estat la mateixa lluita.

Estem farts d’aprovar mocions contra el feixisme, d’escoltar intervencions dels qui ens diuen que no hem de mirar enrere, que no hem de reobrir ferides, que no hem de judicialitzar el passat i que, en canvi, ara hi ha la veda oberta per fer discursos que fan apologia del totalitarisme, de la discriminació i de la deshumanització de qui no pensa com nosaltres o és diferent, sobre el pretext d’una mala entesa llibertat d’expressió.

I tot això és possible perquè tenim una Estat que mai va passar d’un intent de transició i aquí i juguen tots els poders: els mitjans de comunicació que blanquegen partits com Vox, la judicatura com bé sabem el republicanisme català, els poders econòmics i els poders polítics. Les elits d’aquest Estat. Tot són còmplices d’un Estat que ha normalitzat i blanquejat discursos que haurien de ser inacceptables en qualsevol democràcia homologable. Les intervencions que ahir vam sentir a Badalona des de la bancada popular ens haurien d’indignar i fer sentir vergonya.

Coincidint amb la reflexió que fa sovint el nostre company Joan Tardà, el problema no és que l’Estat espanyol no sigui una democràcia, que ho és. El problema és que és una democràcia low-cost. Mentre les democràcies europees es van construir utilitzant materials nobles fruit de la derrota del nazisme i el feixisme, l’Estat va construir la seva democràcia sobre el llit de mort d’un dictador.

Per tant, a més d’aprovar mocions i de denunciar actes feixistes, que hem de seguir fent-ho i combatre’ls, sempre, el que pertocaria és que els partits que ara governen l’Estat (PSOE i Podemos) es posin a treballar per fer net en aquest Estat d’una vegada per totes. Cal que siguin valents!

Posar les bases per assolir la Tercera República espanyola, aquest cop sí construïda amb els materials més nobles, assolir una democràcia plena on posicionaments i declaracions com les d’ahir al Ple de Badalona siguin reprovades i inacceptables.

Malgrat que la nostra convicció pel futur de Catalunya sigui la de la República catalana, des dels més profunds dels valors republicans, des de la fraternitat, la solidaritat i l’estima entre tots els pobles ibèrics, estic convençut que a nosaltres sempre ens hi trobaran.

Deixa un comentari